Tegning på barnehagenivå på auksjon for millioner

Felix Arvid Ulf Kjellberg, mer kjent som PewDiePie, som vi har nevnt ved flere anledninger på denne nettsiden før, er en svensk, engelsktalende youtuber, og verdens største youtuber etter abonnenttall (95 millioner).  For et par dager siden la youtuberen ut en tegning for auksjon på eBay, og i løpet av kort tid kom det bud på over ti millioner britiske pund, til tross for at tegningen minner om noe en femåring ville tegnet i barnehagen. Men hva er bakhistorien til denne merkelige handlingen? Og hva endte auksjonen med?

Av Brage Merkesdal

Hvordan ble tegningen til?                                                                           

Den 3. Mai lastet PewDiePie opp en video ved navn “Fixing Sonic the Hedgehog” hvor han forsøkte å tegne diverse spillfigurer fra minne, blant annet Sonic the Hedgehog. I en nylig trailer for en film om denne figuren, har Sonic fått et veldig kontroversielt utseende, til den grad at filmprodusenten Paramount har gått med på å redesigne figuren. Så PewDiePie prøver å tegne Sonic selv. “Surely I can’t make it look any worse than it was in that trailer” sier han før han tar til å tegne. Og noen vil si at resultatet ble nærmest skremmende.

Og hvordan kom den ut for salg?

Dagen etter kom en video tett relatert til temaet, denne ved navn “I will retouch your photos ($5000)” der youtuberen ser på virkelig dårlige designs til latterlig høye priser, og dette var nok det som ga ideen om å legge ut tegningen av Sonic for auksjon. Han la ut tegningen på eBay under tittelen “A ORIGINAL A5 DRAWING OF SONIC THE HEDGEHOG” og tweetet ut linken til auksjonen med teksten “It pains me to sell this that Ive hold on to for so long, but money is tight”. Auksjonen startet på £3.99, men i løpet av de første 10 minuttene, var budene oppe på over £10,000. Og det stoppet ikke der. Innen neste dag var budene oppe på godt over £10,000,000. Det er selvfølgelig lite trolig at budbærer faktisk ville betalt denne enorme pengesummen for tegningen, men det er fortsatt godt mulig at noen ville være villig til å betale mye mer enn den egentlig er verdt.

Sist men ikke minst, hva endte det hele med?

Auksjonen skal visstnok ha mottatt bud på over £13,000,000, før den ble tatt ned. Dette er selvfølgelig den rette tingen å gjøre, ettersom PewDiePie, som har nok av penger allerede, trolig helst ikke vil ta unødvendig mye penger for tegningen sin. Hvor mye folk ville vært villige til å betale for tegningen, er et mysterium. Men jeg tok til å spørre et utvalg elever ved 10. trinn på Fusa Ungdomsskule hva de ville gitt for den, og det høyeste svaret gitt var var 150 kr, bortsett fra en elev ved navn Angel Huynh, som svarte “Jeg ville gitt 500 kr om den hadde bart”. Det er tydelig at folk flest ikke ser på tegningen som kunst, og heller som en slags vits.

For å avrunde, var det hele mest sannsynlig ment som akkurat dette, en vits. Spesielt tatt i betraktning PewDiePies ord “money is tight” noe vi alle vet ikke er alvorlig ment. Trolig ville han aldri fått så mye som £13,000,000 for tegningen, men det er lett å forestille seg at det fort kunne blitt en god del likevel. Han hadde nok aldri regnet med at den skulle få så høye bud som den fikk, og ettersom det hele var for moro skyld, var nok planen å ta ned auksjonen uansett. Men en ting kan vi lære fra alt dette: om du skal leie inn en grafisk designer, bør du nok ikke satse på Felix Arvid Ulf Kjellberg.

 

Kilder: