Apples endeløse problemer

Det er dette som ofte skjer med iPhoneladere.

Apple er et av verdens mest populære firmaer, men nå har flere og flere tidligere Apple-kunder byttet over til andre firmaer som Samsung og Huawei. Hvorfor skjer dette? Er det en sammenheng med kvalitet og priser? Dette skal jeg forklare i denne teksten.

Apples historie

Den første iPhonen.

Da Apple kom med sin første telefon i 2007, var alle spente. Ville telefonen være like bra som Apple hadde sagt? Ville den revolusjonere mobiltelefonene? Det ville de snart få svar på. Bare 5 måneder senere ble den solgt til det offentlige. Siden da har Apple kommet med 11 generasjoner av iPhoner, og vil fortsette i fremtiden. Apple har også solgt datamaskiner som heter Mac. De første 8 generasjonene av iPhoner hadde rimelige priser, men etter det, gikk prisene opp mot 10 000 NOK.

Prisene er skyhøye

I 2017 kom iPhone 8. Den sjokkerte media, siden originalprisen var på over 7 500 NOK.  Dette var bare den 1. av den 2. generasjonen av iPhoner som var latterlig overpriset.   Samme år kom iPhone X som lå på over 10 000kr. Det gjør den fremdeles. IPhone XR og XS max ligger også rundt 10 000 kr. Dette er ekstremt dyrt og det som gjør det verre, er at Apple har selv sagt at telefonen er “Budget” versjonen, altså budsjett-telefonen deres.

Det samme gjelder Mac. Prisene går opp til 32 000kr.

Man tenker kanskje at salgsprisene er høye fordi produksjonsprisene er høye, men der tar du feil. En iPhone Xs Max koster 3 790 kroner å produsere men den blir solgt for rundt 12 500kr. De utviklet heller ikke ny teknologi til denne telefonen.

“Apple har gode telefoner, men i forhold til prisene de selger dem for får du veldig lite funksjoner for pengene i forhold til merker som Samsung og Huawei. ” –  sier Viljar Opheim, en elev i 9b. Han er opptatt av mobiler og vet mye om mobiler og teknologi.

Oppdateringer får telefonene til å bli tregere

Apples eldre telefoner som iPhone 4 og 5 har blitt tregere og telefonene har mistet mye av batteri kapasiteten. Selv om det er helt åpenbart at Apple har gjort dette med vilje, nektet Apple at dette var deres feil før desember i 2017. De hevdet at de gjorde det for å hindre at telefonen gikk fort tom for strøm ved å sakke ned prosessoren, men det påvirket ikke batteriet i en stor grad.

Denne oppdateringen er ikke obligatorisk nå lenger, men den rammet mange.

Du må ha de nyeste laderne

Hvis du har en original lader som kom med telefonen du kjøpte blir ødelagt, så må du kjøpe en ny en. Du kan ikke bruke tidligere ladere siden Apple bytter ladeport på de nyeste modellene. Du må betale ca. 330 kr for en ny USB-kabel. Hvis du vil ha en fast-charger, altså at mobilen din lader raskere, så må du ut med 700 kroner.

Man kan få en feilmelding på telefonen hvis du kobler til en lader som ikke er registrert eller tilhører mobilen. På Apples nettside har de selv skrevet at du kan varselmelding hvis:

“… Tilbehøret ikke er Apple-sertifisert … Tilbehøret ikke støttes av enheten …”

Det vil si at hvis du kjøper en lader som ikke er laget av Apple, kan du ikke bruke den.

Kvaliteten er ikke like bra som den burde ha vært

Noe av det viktigste med mobiler er at de tåler litt juling. Hvis du mister mobilen i bakken, er det greit at skjermen ikke knuser eller at delene på innsiden ikke blir ødelagt. I motsetning fra Nokia, vil mange Apple mobiler som mistes, spesielt modellene etter iPhone 8, bli knust. Hvis du knuser mobilen din og skal bytte ut en eller flere deler av mobilen, må du ut med masse penger. Du kan ikke bruke reservedeler som ikke er laget av Apple, fordi da vil mobilen gjenkjenne at de nye delene ikke er Apple-sertifisert og stenge ned mobilen.

Apple er kjent for den dårlige kvaliteten på laderne deres. Hvis ledningen blir bøyd over lengre perioder, vil ledningen brekke og det er en sjanse at den ikke vil virke skikkelig.

For å konkludere, Apple prøver å lure kundene sine til å bruke mest mulig penger. Derfor har de gjort kvaliteten dårligere på både mobiler og ladere. Det er trist at de har gjort dette, men ingen firmaer er perfekte. Vi får bare håpe at de forbedrer seg, hvis ikke kan det føre til at Apple mister tusenvis, hvis ikke millioner, vil bytte til andre merker som Samsung eller Huawei.

 

FORFATTER: DAG BAKKA

BILDER: https://www.shortlist.com/tech/gadgets/heres-how-to-make-your-apple-charger-cable-last-longer/15918https://www.reddit.com/r/mildlyinfuriating/comments/9szv1v/i_bought_an_apple_certified_charger/, https://www.tu.no/artikler/husker-du-den-forste-iphonen/231874

KILDER: https://no.wikipedia.org/wiki/IPhone, https://www.theverge.com/2017/12/28/16827248/apple-iphone-battery-replacement-price-slow-down-apology, https://www.apple.com/no/shop/iphone/iphone-accessories/power-cables,